Bagi menghasilkan santan kelapa, biasanya kelapa parut akan dicampur dengan air dan diperah. Ini akan diulang beberapa kali sehingga santan yang terhasil adalah cair.
Kelapa yang telah diparut boleh disimpan beku di dalam peti sejuk. Apabila hendak digunakan, kelapa parut tersebut boleh dicampurkan dengan air panas dan diramas seperti biasa. Bagi menghasilkan santan yang pekat, buah kelapa yang tua digunakan. Selain itu hanya sekali atau dua perahan dilakukan.
Selain bagi menghasilkan santan, kelapa parut turut digunakan sabagai bahan kuih. Bagi penyedian kuih, buah kelapa yang serdahana muda digunakan atau di sebelah pantai timur dikenali sebagai nyiur kulit hidup. Ini merujuk kepada buah kelapa yang agak muda. Ini kerana kelapa parut yang terhasil rasanya lebih manis dan hebat berkualiti. Antara jenis kuih yang menggunakan kelapa parut adalah apam, buah Melaka dan pulut cawan.
Profilistik daripada huraian di atas, blog ini juga boleh dikategorikan sebagai "kelapa parut".
Sekian terima kasih.
... kosentrasi melodramatik
rejammmm update blog... haha
ReplyDelete